Uloste- ja virtsanäytteet

ULOSTENÄYTTEET

Tällä hetkellä meidän omassa laboratoriossa tutkitaan vain hevosten ulostenäytteitä. Pieneläinten ulostenäytteet voimme kuitenkin lähettää eteenpäin niitä tutkiviin laboratorioihin.

Hevosten ulostenäytteestä määritämme sisäloisten madonmunien määrän (kpl/g) McMaster –menetelmällä. Madon munien määrityksellä saadaan selville hevosen madotustarve tai matolääkkeiden teho (loislääkeresistenssi).

Pääsääntöisesti menetelmällä on mahdollista tunnistaa Strongylida-tyypin eli ns. sukkulamadonmunia ja suolinkaisen (Parascaris equorum) madon munia. Muiden sisäloisten osalta munien löytyminen ulostenäytteestä on paljon epävarmempaa, vaikka niitä hevosella elimistössä olisikin. Madon munia ei myöskään näy aina ulostenäytteessä, koska madon munien erittäminen ei ole tasaista ympäri vuoden ja vain aikuiset madot erittävät munia.

Sukkulamadonmunien osalta madotuksen raja-arvoksi on määritelty 200 kpl madonmunia grammassa ulostetta. Suolinkaisen ja heisimadon osalta ei varsinaisia raja-arvoja ole määritelty. Niiden osalta tulos ilmoitetaan kpl/näyte ja hevonen suositellaan madotettavaksi aina, mikäli niitä näytteestä löytyy. Ulostenäytteen lisäksi hevosen ikä, olosuhteet, aiemmat madotukset sekä hevosen sen hetkinen terveydentilanne ovat tärkeää tietoa eläinlääkärille oikeanlaisen matolääkkeen valintaan ja tarpeeseen.

Näytteen kerääminen ja lähettäminen


Näytteeksi riittää 2-4 kpl/hevonen mahdollisimman tuoretta lantapalloa minigrip-pussiin pakattuna. Laita pussiin tunnistetiedot sekä tulosta ja täytä tästä kaavake mukaan Kaavake:Hevosen-lanta-analyysi. Edustavampi näyte saadaan, jos lantapallot voidaan kerätä eri kasoista tai muutamalta peräkkäiseltä päivältä. Säilytä ulostenäyte jääkaappilämpötilassa lähetykseen/tutkimukseen saakka.

Ulostenäytteen voit lähettää meille myös postitse. Postin kautta lähetetyistä laboratoriotutkimuksista perimme maksun ETUKÄTEEN!

Postin kautta lähettäessäsi muista huomioida seuraavat asiat:


– Pakkaa lantapallot (2-4 kpl/hevonen) tiiviisti useampaan pussiin vuotojen välttämiseksi
Merkkaa näytteet selkeästi ja tulosta ja täytä tästä kaavake mukaan: Kaavake_Hevosen-lanta-analyysikaavake asiakkaalle tästä löydät tarvittaessa täyttömallin: malli_ lanta-analyysikaavake
Selvitä postin jakeluaikataulut, näyte säilyy noin 5 päivää viileässä. Emme ota lähetyksiä vastaan viikonloppuisin.
– Sovi ulostenäytteen lähettämisestä etukäteen klinikan hevospuolen numeroon (010-2028700) tai sähköpostilla jotta tiedämme odottaa lähetystäsi. Samalla saat sovituista näytteistä laskun s.postiin, joka tulee olla maksettu ennen näytteiden lähetystä (lähetä kuitti lähetyksen mukana tai s.postiin).

– Lähetä paketti alkuviikosta pikalähetyksenä, jotta näytteesi saapuvat meille ajoissa perille!

Postin ohjeiden mukaan, lähetys pitää olla pakattuna kovapintaiseen pakkaukseen, merkitse pakkaukseen myös teksti “eläinperäinen näyte- vapautettu”. Postin edellyttämän kelta-mustaraidallisen tunnisteen voit toteuttaa esim. teippauksella.

Postin ohjeiden mukaan: https://www.posti.fi/fi/asiakastuki/lahettaminen/kirjeiden-lahettaminen/laboratorionaytteiden-lahettaminen

Lähetysosoite: Nikulan Eläinklinikka, Raviradantie 45, 69600 KAUSTINEN

 

________________________________________________________________________________________

VIRTSAN PERUSTUTKIMUKSET

Klinikallamme voidaan tehdä tarvittavat perustutkimukset virtsanäytteistä;
Virtsastix (liuskatesti), virtsan sedimentti,virtsan viljely sekä ominaispaino.
Stixillä arvioidaan muiden tarkempien tutkimusten tarpeellisuus. Sedimentistä mikroskopoidaan soluja sekä mahdolliset bakteerit ja virtsakiteet. Viljelyssä käytämme kaksipuolista kastolevyä, josta voidaan havaita mahdolliset mikrobit. Tarvittaessa lähetämme näytteitä eteenpäin lisätutkimuksiin.