Uloste- ja virtsanäytteet

ULOSTENÄYTTEET

Tällä hetkellä laboratoriossamme tutkitaan vain hevosten ulostenäytteitä. Pieneläinten ulostenäytteet lähetetään eteenpäin ulkoiseen laboratorioon tutkittavaksi.

Hevosten ulostenäytteestä määritetään sisäloisten madonmunien määrä (kpl/g) McMaster –menetelmällä. Madon munien määrityksellä saadaan selville hevosen madotustarve tai matolääkkeiden teho (loislääkeresistenssiä tavataan kasvavissa määrin).

Pääsääntöisesti menetelmällä on mahdollista tunnistaa Strongylida-tyypin eli ns. sukkulamadonmunia ja suolinkaisen (Parascaris equorum) madon munia. Muiden sisäloisten osalta munien löytyminen ulostenäytteestä on paljon epävarmempaa, vaikka niitä hevosella elimistössä olisikin. Madon munia ei myöskään näy aina ulostenäytteessä, koska madon munien erittäminen ei ole tasaista ympäri vuoden ja vain aikuiset madot erittävät munia.

Sukkulamadonmunien osalta madotuksen raja-arvoksi on määritelty 200 kpl madonmunia grammassa ulostetta (epg). Suolinkaisen ja heisimadon osalta ei varsinaisia raja-arvoja ole määritelty. Niiden osalta tulos ilmoitetaan kpl/näyte ja hevonen suositellaan madotettavaksi aina, mikäli niitä näytteestä löytyy. Ulostenäytteen lisäksi hevosen ikä, olosuhteet, aiemmat madotukset sekä hevosen sen hetkinen terveydentilanne ovat tärkeää tietoa eläinlääkärille oikeanlaisen matolääkkeen valintaan ja tarpeeseen.

Näytteen kerääminen ja lähettäminen

Näytteeksi riittää 2-4 kpl/hevonen mahdollisimman tuoretta lantapalloa minigrip-pussiin pakattuna. Laita pussiin tunnistetiedot sekä tulosta ja täytä tästä kaavake mukaan Kaavake:Hevosen-lanta-analyysi. Edustavampi näyte saadaan, jos lantapallot voidaan kerätä eri kasoista, tai muutamalta peräkkäiseltä päivältä. Säilytä ulostenäyte jääkaappilämpötilassa lähetykseen/tutkimukseen saakka.

Ulostenäytteen voit lähettää myös postitse. Postin kautta lähetetyistä laboratoriotutkimuksista maksu peritään ETUKÄTEEN!

Postin kautta lähettäessäsi muista huomioida seuraavat asiat

– Pakkaa lantapallot (2-4 kpl/hevonen) tiiviisti useampaan pussiin vuotojen välttämiseksi
Merkkaa näytteet selkeästi ja tulosta ja täytä tästä kaavake mukaan: Kaavake_Hevosen-lanta-analyysikaavake asiakkaalle. Tästä löydät tarvittaessa täyttömallin: malli_ lanta-analyysikaavake
Selvitä postin jakeluaikataulut, näyte säilyy noin 5 päivää viileässä. Emme ota lähetyksiä vastaan viikonloppuisin tai arkisin klo 16 jälkeen!
– Sovi ulostenäytteen lähettämisestä etukäteen klinikan hevospuolen kanssa puhelimitse (vaihde: 010-2028700) tai sähköpostilla (), jotta tiedämme odottaa lähetystäsi. Samalla lähetämme sovituista näytteistä laskun sähköpostiisi, joka tulee olla maksettuna ennen näytteiden analysointia (laita maksutosite lähetyksen mukaan tai hevospuolen sähköpostiin).

Lähetä näytteet klinikalle alkuviikosta pikalähetyksenä, jotta lähetys saapuu kohtalaisessa ajassa perille!

  • Pienen määrän (max. 2kg ja paketin paksuus max. 3cm) näytteitä voit lähettää pikakirjeessä pehmustetussa kirjekuoressa (ns.kuplapussi)
  • Pakettilähetyksiin tulee pakettipalvelun lisäksi ostaa lisäpalveluna ‘ovelle aamulla tai päivällä’ -palvelu, joka nopeuttaa näytteiden saapumista klinikalle
  • Pakettien jakopäivät alueellamme ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai
  • Merkitse pakkaukseen ‘eläinperäinen näyte – vapautettu’; postin edellyttämän kelta-mustaraidallisen tunnisteen voit toteuttaa esim. teippauksella tai tusseilla värittämällä

Postin ohjeet: https://www.posti.fi/fi/asiakastuki/lahettaminen/kirjeiden-lahettaminen/laboratorionaytteiden-lahettaminen

Lähetysosoite: Nikulan Eläinklinikka, Raviradantie 45, 69600 KAUSTINEN

 

________________________________________________________________________________________

VIRTSAN PERUSTUTKIMUKSET

Laboratoriossamme tehdään tarvittavat perustutkimukset virtsanäytteistä;
Virtsastix (liuskatesti), virtsasedimentti, virtsan viljely sekä ominaispaino.

Stixillä arvioidaan muiden tarkempien tutkimusten tarpeellisuus, tai kontrolloidaan esim. virtsan pH-arvoa. Sedimentistä mikroskopoidaan soluja, virtsakiteitä, sekä mahdollisia bakteeritulehduksia. Viljelyiden tekemiseen käytämme Uricult-testejä, jotka ovat tarkoitettu virtsatieinfektioiden diagnosointiin . Tarvittaessa lähetämme näytteitä eteenpäin lisätutkimuksiin.