Rokotukset

Kilpahevosia koskevat rokotusmääräykset löydät seuraavista linkeistä: Hippos ja SRL

 

Rokotettavien hevosten tulee olla terveitä ja rokotuspäivänä voimakasta rasitusta tulisi välttää myös ennen rokotustapahtumaa.

Rokotteen antamisen jälkeen hevosella saattaa esiintyä kuumetta ja lihassärkyä/jäykkyyttä.

Rokotukset merkitään ensijaisesti hevospassiin, mutta rokotustodistuksena voi toimia myös rokotuskortti. Rokotustiedot merkitään myös Hippoksen tietokantaan eläinklinikan toimesta.

 

Influenssa

Varsoilla rokottaminen suositellaan aloitettavaksi 6 kuukauden iässä. Kaksi ensimmäistä rokotetta annetaan 1-3 kk välein, kolmas rokote puolen vuoden kuluttua ja neljäs vuoden kuluttua. Aikuisella, rokottamattomalla hevosella suositellaan samanlaista rokotusohjelmaa. Perusrokotusten jälkeen rokote tulisi uusia vähintään kerran vuodessa. Usein influenssarokon kanssa yhdessä annetaan myös rokote jäykkäkouristusta vastaan.

Jäykkäkouristus eli tetanus

Tetanus- eli jäykkäkouristusrokote antaa suojan Clostridium tetani -bakteerin aiheuttamaa jäykkäkouristusta vastaan.  Jäykkäkouristus aiheutuu bakteerin erittämästä hermomyrkystä. Bakteeri elää normaalisti maaperässä. Syvät, likaiset haavat aihettavat aina lisääntyneen jäykkäkouristusriskin rokottamattomalla hevosella.

Perusimmunisointi tapahtuu antamalla 2 rokotetta kuukauden välein ja kolmas vuoden kuluttua, jonka jälkeen tehosterokotukset kahden vuoden välein.

Herpesrokote

Hevoset voidaan rokottaa EHV-1 ja -4:ää vastaan. Rokotteen suojaava vaikutus herpesvirukselle on heikompi  joten herpesrokote on syytä uusia perusrokotusten jälkeen 3-4 kk välein. Tiineet tammat rokotetaan viidennellä, seitsämännellä ja yhdeksännellä tiineyskuukaudella.