Matkustaminen lemmikin kanssa

MATKUSTAMINEN KISSAN/KOIRAN KANSSA

Lemmikin kanssa matkustaminen sujuu mukavasti, kun autossa/junassa/laivassa ym olemisen harjoittelu aloitetaan jo pentuiässä. Myös julkisilla paikoilla käyminen ja ympärillä olevaan hälinään totuttelu ja tottuminen tekee matkustamisesta stressittömämpää. Lemmikki kannattaa pienestä asti totuttaa olemaan/matkustamaan myös kuljetuslaatikossa.

Mikäli matkustus tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolelle, tarvitsee kissalla/koiralla olla lemmikkieläinpassi. Passin saamisen edellytys on tunnistusmerkintä ja rokotus raivotautia vastaan. Eläinlääkäri luovuttaa passin, ja kirjaa tarvittavat rokotukset/madotukset ym tarvittavat merkinnät.

EU:n sisäiset matkustusmääräykset löydät Ruokaviraston sivuilta. Mikäli matkakohde sijaitsee EU:n ulkopuolella, voi lisätietoja kysyä esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä. Tarvittavat matkustusasiakirjat ja rokotukset vaihtelevat kohdemaittain, ja maahantuontiedellytysten ja papereiden oikeellisuuden varmistaminen on aina omistajan vastuulla.

Ekinokokki (E. multilocularis)

Lääkitys ekinokokkoosia vastaan koskee vain koiria. Ennen kuin palaat koirasi kanssa Suomeen, tulee koira lääkitä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Lääke annetaan ulkomailla 1–5 vuorokautta (24-120 tuntia) ennen Suomen rajan ylitystä. Toinen vaihtoehto on noudattaa 28 päivän sääntöä: koira lääkitään eläinlääkärin vastaanotolla kahdesti 28 päivän aikana ennen matkaa, ja se uusitaan viimeistään 28 päivän sisällä edellisestä lääkinnästä. Tämä käytäntö sopii parhaiten useasti matkustavalle koiralle, ja lääkityksen voimassaoloa voidaan ylläpitää lääkitsemällä koira jatkuvasti 28 päivän välein.

 

Lisätietoa

Matkustus lemmikkieläimen kanssa EU:n ulkopuolelta Suomeen – Ruokavirasto

Lemmikin tuonti Suomeen EU-alueelta – Ruokavirasto

Lemmikin vienti toiseen EU-maahan Suomesta – Ruokavirasto

Ekinokokkihäädöstä – Ruokavirasto

Lemmikkieläinpassi; info omistajalle – Ruokavirasto