Monesti suolisto-ongelmat alkavat äkillisesti, ja yleisin syy taustalla on jonkin epäsopivan asian syöminen (koirilla tämä erityisesti keväisin, kun lumien sulaessa alta paljastuu kaikennäköisiä “herkkuja”). Myös erityisesti kissoilla stressi ja ruokavalion äkillinen muuttuminen saattavat aiheuttaa ripulia.
Taustalla voi olla myös lois- tai virustartunta. Myös muut sairaudet (mm. kohtutulehdus, eturauhasongelmat, munuaissairaudet tai maksasairaudet) voivat olla äkillisesti alkaneen oksentelun taustasyynä. Vakavampia syitä rajun, akuutisti alkaneen oksentamisen taustalla on haimatulehdus, parvovirus (koira) ja kissarutto (kissa). Myös vierasesineen aiheuttama suolitukos on syytä pitää mielessä, erityisesti mikäli lemmikillä on tapana pureskella esim. mattoja/leluja/naruja/ym. Suolitukokset ovat aina hätätapauksia, sillä pahimmassa tapauksessa tukkeutunut suoli saattaa puhjeta aiheuttaen vatsakalvon tulehduksen ja hengenvaarallisen verenmyrkytystilan.
Mikäli oksentelu ja/tai ripulointi kestää kauemmin kuin 3-4 viikkoa, ajatellaan ongelman olevan krooninen eli pitkäaikainen. Vaikka oireilu ei useasti esiinny yhtä rajuna kuin akuuteissa, yksittäisissä oksennus-/ripulitaudeissa, tulee taustasyy silti mahdollisimman pikaisesti selvittää. Taustalla saattaa olla mm. virtsatiesairaus, maksasairaus, haimasairaus tai kasvainsairaus, kissoilla myös karvojen kertyminen suolistoon voi aiheuttaa suolisto-ongelmia. Oireina mm. laihtuminen, väsymys ja heikentynyt ruokahalu.
On hyvä pitää mielessä, että kissoilla useammin kuin 2-3 kertaa kuukaudessa tapahtuva oksentaminen katsotaan epänormaaliksi.
RIPULIN ja OKSENTELUN HOITO KOTONA
Mikäli lemmikkisi voi ripulista/oksentelusta huolimatta hyvin ja on pirteä/oma itsensä, voidaan akuutisti alkanutta oireilua hoitaa aluksi kotikonstein.
Lemmikille on suositeltavaa tarjota helposti sulavaa ja maistuvaa ruokaa heti, kun oksentelu on helpottanut. Ruoka-annokset on hyvä jakaa useampaan pienempään annokseen. Näin pyritään helpottamaan oksentamisesta aiheutunutta pahoinvointia, tukemaan suoliston limakalvon toipumista ja pienentämään nestevajauksen riskiä.
- tärkeintä on huolehtia lemmikin riittävästä juomisesta – koirilla 0.5-1 dl/kg/päivä, kissoilla 0.5dl/kg/päivä
- reseptittömät ripulivalmisteet ja maitohappobakteerit nopeuttavat taudista toipumista (valmisteita saatavissa klinikalta tai apteekeista)
- älä anna ihmisille tarkoitettuja valmisteita ilman eläinlääkärin konsultointia, sillä useat valmisteet eivät sovi lemmikeille (erityisesti kissoille)
MILLOIN ELÄINLÄÄKÄRIIN?
Mikäli lemmikkisi on kuumeinen (yli 39.5°C peräsuolesta mitattuna), vointi heikkenee, oksennuksessa ja/tai ulosteessa on verta, lemmikki oksentaa juomansa veden, tai oireilu ei helpota 1-2 päivässä (kissa)/2-3 päivässä (koira).