Shockwavehoidot

Shock wave eli paineaaltohoito on turvallinen ja tehokas hoitomenetelmä lihas- ja jänneongelmiin. Hoidon aikana kudoksiin kohdistuu korkeatehoisia paineaaltoa, jotka vaikuttavat tehokkaasti kipualueen aineenvaihduntaan sekä parantavat kudoksen hapensaantia ja täten edistävät paranemista.

Shock wave koostuu korkeataajuisista ja korkeaenergisistä ääniaalloista, ja osuessaan kohdekudokseen tämä energia vapautuu aiheuttaen ns. uudisvaurion. Tämä auttaa aktivoimaan kroonisia vammoja, jolloin mahdollisesti kesken jäänyt paranemisprosessi saadaan käynnistettyä uudelleen.

Hoidolla tehostetaan vaurioalueen verenkiertoa, jolloin alueelle saadaan enemmän hapekasta verta ja paraneminen on tehokkaampaa. Shock wave hoidolla on todettu olevan myös kipua lievittävä vaikutus kohdealueella, sillä se osittain estää kipusignaalien välittymisen vaurioalueelta eteenpäin keskushermostoon. Shock wave hoidot suositellaan annettavaksi hoitosarjoina, yleisimmin kerran viikossa kolmena peräkkäisenä viikkona.

Koirilla hoitoa käytetään yleisimmin lihaksien jännevaurioiden/jänteiden kiinnityskohtien vaurioiden hoidossa. Nämä ongelmat ovat yleensä kroonisia (krooninen tendinopatia), ja tyypillisimmät kohdat ovat olan alueella sijaitsevan bicepsjänteen vaurio, ja infraspinatus ja supraspinatus-lihasten alakiinnityskohtien vauriot. Hoidosta on apua myös desmiittiin, jota tavataan ristisideleikkausten jälkeen (TPLO tai MMP).

Hoito tehdään koirille rauhoituksessa, koska se on kivulias toimenpide. Hevoset saattavat sallia hoidon ilman rauhoitusta.