Nikulan Eläinklinikan 20v juhlavuosi on alkanut

Kaksikymmentä vuotta sitten yhden raviradan perustajajäsenen – Aarre Virkkalan – toimesta tapahtunut tunnustelu johti tapahtumasarjaan, jonka lopputuloksena eläinlääkärit Jaana Tainio ja Hannele Laukkanen perustivat tammikuussa 2002 Nikulan eläinlääkäriaseman. Hannelen rautaisen ammattikokemuksen ja Jaanan vastaleivotun eläinlääkärin innon siivittämänä klinikan toiminta pyörähti käyntiin. Vuoden toiminnan jälkeen Hannele joutui kuitenkin siirtymään työtehtäviensä vuoksi toisaalle ja Jaana jatkoi vastaanoton pyörittämistä Hannelen avustaessa etäältä.

Asiakasmäärän lisääntyessä ja toimintaa yksin pyörittäessä apukäsien palkkaaminen tuli pian välttämättömäksi . Vuonna 2003 yritykseen palkattiin ensimmäinen klinikka-avustaja Hely Nyström ja Helyn siirryttyä omaa alaansa vastaaviin töihin, avustajan töissä jatkoi niin ikään ravikoulun kasvatti Sohvi Kivivuori. Jaana ja Sohvi pyöräyttivät hevosten leikkaustoiminnan yhteistuumin käyntiin ja niin alkoivat oripoikien kassit keventyä toden teolla.

Yrityksen nimi vaihtui 2006 Nikulan hevosklinikaksi ja yhtiömuoto osakeyhtiöksi. Eläinlääkäri Jaanan ja klinikka-avustaja Susanna (Sussu) Suomelan voimin vastaanottoa keskitettiin enenevässä määrin hevospotilaille, laboratorio- ja tutkimusvälineistöä uudistettiin ja tallialuella sijaitseva klinikkarakennus ostettiin yrityksen omaksi. Potilasmäärien edelleen kasvaessa henkilöstön tarve lisääntyi samassa suhteessa ja sen seurauksena Hanneleena (Hansku) Törhönen astui remmiin mukaan.  Näiden vuosien aikana sekä yrittäjäeläinlääkäri että klinikka-avustajat kuluttivat niin luentosalien penkkejä kuin myös ammattikirjallisuutta kartuttaakseen ammatillista osaamistaan. Vuonna 2012 Jaana valmistui ensimmäisenä eläinlääkärinä eläinkiropraktikoksi saksalaisesta kiropraktikkokoulusta  (IVCA) ja sekä Sussu (2007-pieneläimet) että Hansku (2012-hevoset) suorittivat klinikkaeläintenhoitajatutkinnot kukin vuorollaan. Keväät ja kesät hoidetaan tammoja ja varsoja, syksyt ja talvet kilpahevosia, yhteistyö raviradan, koulun ja siittoloiden kanssa tiivistyy- kiirettä riittää!

Ensimmäiset eläinlääkärivahvistukset klinikan kokoonpanoon saatiin vuosina 2013-14 . Suomen Sotkamon jylhien vaarojen kasvatti Hanna Porthan ja Espanjan Valencian kauniilta hiekkarannoilta kotoisin oleva Maria (Mapi) Lahuerta saapuivat Nikulan varikolle ja toivat mukanaan tervetullutta apua alati lisääntyvään potilasvirtaan. Tässä vaiheessa  pieneläinasiakkaiden määrä alkoi voimakkaasti kasvaa Hannan laaja-alaisen kiinnostuksen ansiosta ja oli aika palkata lisää apua taloon. Avun meille antoi Anu Vanninen – kokenut pieneläinklinikkahoitaja Kaustiselta ja myöhemmin Laura (Lare) Tulonen. Klinikkarakennuksen sisällä sijaitsevaan entiseen tallikämppätilaan remontoitiin pieneläinvastaanotto ja pieni odotustila pieneläinasiakkaita varten. Klinikkamanagerin paikka avautui  ja Mia – Micaela Mattson – saapui luotsaamaan kasvavaa henkilöstöä. Nikulan hevosklinikasta kasvoi Nikulan eläinklinikka.

Asiakkaiden ja työntekijöiden määrän kasvaessa 80-luvulla rakennetun vanhan klinikkarakennuksen ulkoseinät alkoivat pahasti pullistella. Kevään, kesän ja alkusyksyn lämpiminä päivinä ei näihin aikoihin ollut ollenkaan epätavallista, että yrittäjäeläinlääkärin näki hoitamassa hevospotilaitaan raviradan katoksilla tilanpuutteesta johtuen. Heräsi ajatus uusista tiloista. Vuonna 2019 elokuussa vanhan klinikkarakennuksen huoneet saatiin tyhjentää ja siirtää upouuteen klinikkarakennuksen raviradantien toiselle puolelle.

Nyt elämme vuotta 2022. Kaksikymmentä vuotta on kulunut siitä kun Hannelen kanssa hihat käärimme. Minästä on kasvanut me. Kokemusta ja rutiinia on karttunut. Uutta on opittu ja vanhaa kerrattu. Paljon on naurettu mutta välillä myös itketty. Asiat, jotka meitä ovat yhdistäneet, ovat intohimo työhön, rakkaus eläimeen ja luottamus tulevaisuuteen. Näiden arvojen kera on hyvä siirtyä kohti seuraavaa vuosikymmentä; kasvaen yrityksenä ja ihmisinä, luottaen itseemme ja toisiimme, olemalla osallisena luomassa vahvaa yhteisöä sekä yrityksen sisällä että sen ulkopuolella. Tästä meidän on hyvä jatkaa.

 

 

 

 

Scroll to top